Какво да процедираме с климатика през зимата

Щом наближи студеното време всеки се презапасява с всякакви техники и мерки за отоплението.

Независимо дали то ще е на твърдо гориво или електричество, включително климатици, то изолацията на дома има значение за пестене на топлината. Често допускана грешка е запечатване на прозорците и „херметическо“ затваряне на врати.

Специалистите в монтаж на климатици съветват:

1. Да не се прекалява с изолацията на чист въздух от вън. Дори климатика ежедневно да функционира и да завърта въздуха в помещенията, то свежестта му идва от вън.

2. Обичайното почистване на прах, тупане на завивки и одеяла, както и прахосмукирането в дома, може до голяма степен да освежи и проветри натрупаните вредни емисии. Не бива да се забравя, че прашните частици се отлагат точно по филтрите на климатика, където преминава въздуха от стаята.

3. Ето и защо е важна поддръжката и филтрацията на климатика. За по-голяма ефективност, за икономичност и здравословна среда в дома, специалистите съветват един път месечно да се прави профилактика с почистване и изпиране на климатици.

4. Добре е още да се знаете, че климатици, който работят над 10 години, влошават средата и изолацията. С времето вредните емисии се разпростират из въздуха и могат да доведат до здравословни проблеми като астма, алергии и други. Навременната профилактика на климатика ще спести това.

5. Замърсена серпантина изпарителна има ролята да събира натрупаният прах и замърсявания. В зимния сезон, когато и по-рядко се проветрят помещенията и хигиената е на по-ниско ниво, тези натрупвания се разнасят из въздуха.

В избора на нов климатик може да се получи много повече информация за начина на поддръжка, както и условията и изискванията за неговата експлоатация. При това всяко ново нещо има и поне няколко годишна гаранция, а тя от своя страна помества и профилактика на климатика от самата фирма.

Не е нужно да разбирате от всичко, но щом до някаква степен и здравето ви и това на цялото семейство зависи от вас, то време е да потърсите професионалист в поддръжка на климатици.